صنعت ساختمان از حوزه های است که از ابتداء زندگی بشر بر روی این کره خاکی با او همراهی می نماید. این صنعت از فلز به عنوان یکی از پر کاربرد ترین مصالح استفاده کرده است. از جمله مشتقات پر مصرف فلز در ساخت ساختمان، لوله فلزی به خصوص لوله داربست محسوب می گردد. در این مقاله سعی می شود تا با لوله داربست آشنایی بیشتری پیدا کنیم:
لوله فلزی داربستی به یک مقطع استوانه ایِ تو خالی از جنس فلز گفته می شود که جهت انتقال مایعات از آن در صنایع مختلف استفاده می شود. این لوله ها معمولا از جنس آهن، فولاد، مس، چدن، کربن استیل، استینلس استیل و غیره در ضخامت ها و ویژگی های گوناگون تولید می گردند.
باید در نظر داشت که با توجه به نوع صنعت بکارگیری، آلیاژ بکار رفته از فلز مورد نظر در هر لوله ای متفاوت است. لوله های فولادی (به عنوان آلیاژی از فلز آهن) از مقاومت، کشش و جوش پذیری بهتری نسبت به آهن برخوردار بوده و بنابراین از آنها در صنایعی استفاده می شود که نیاز به استحکام بالاتری است.
از منظر دیگر، حتی فناوری استفاده شده در تولید لوله نیز با عنایت به محل مورد نیاز با دیگر لوله ها فرق می کند. به عنوان مثال، لوله های بدون درز (لوله های که خط جوش ندارند و سطحی کاملا یکسره دارند) جهت انتقال سیالات در صنایع حساسی مثل پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرند. چراکه این نوع لولهها توانایی تحمل فشارهای بالاتری را دارند.
از جمله لوله های تولیدی جهت استفاده در صنعت ساختمان، لوله داربستی و لوله اسکلت ساختمانی است. در ادامه به معرفی این نوع لوله خواهیم پرداخت.
لوله داربستی یا لوله اسکافلد نوعی لوله است که از طریق نورد گرم تولید می شود (نورد گرم فرآیندی است که طی آن شمش یا مقاطع فلزیِ حرارت دیده و نرم شده از میان غلتک ها عبور داده می شوند تا به شکل دلخواه درآیند). این نوع لوله در انواع بدون درز و درزدار به بازار عرضه می گردد؛ و در صنعت به نام لوله 5 یا لوله های یک و دو اینچی نیز شناخته می شوند.
این لوله ها علیرغم شکل لوله مانند، جهت انتقال مایعات ساخته نمی شوند. مهمترین کاربرد لوله داربست همانطور که از نام آن پیداست جهت ایجاد سازهی داربست در صنعت ساختمان و بخصوص در ساخت نمای بناها محسوب می گردد (داربست از وصل کردن لوله های داربستی به وسیله بست های مخصوص ایجاد می شود. تا حدود صد سال پیش از تیرهای چوبی برای اینکار استفاده می گردید).
ضمن اینکه از آنها جهت ایجاد اسکلت های ساختمانی، سکوها، سایبان ها، موانع، پارتیشن بندی ها، غرفهها، سِن مراسم، حمایت ها (نگهدارندهها) و غیره که اغلب به صورت موقت ایجاد می گردند، نیز استفاده میشود. شایان توجه است که داربست ها و سایر کاربردهای این لوله بدلیل موقتی بودن از استحکام خیلی زیاد برخوردار نیستند، لذا در ساخت این سازه ها باید نکات ایمنی را به شدت لحاظ نمود تا از وقوع هر گونه حادثه جلوگیری شود.
عوامل متعددی بر قیمت لوله داربست تاثیر گذارند. به همین دلیل نمی توان قیمت ثابتی برای آن در نظر گرفت. متغیرهای زیر از جمله این عوامل به حساب می آیند:
با توجه به تاثیر عوامل مختلف بر ساخت و کیفیت لوله داربستی، هنگام خرید لوله داربست نو و دست دوم باید به عوامل متعددی توجه داشته باشید. ناگفته پیداست که خرید لوله داربستی دست دوم هزینه کمتری را به مشتری تحمیل کرده و برای شرکتهای نو پا امتیاز مناسبی محسوب می شود. اما کیفیت لوله، میزان فرسایش یا زنگ زدگی، شکستگی ها یا خم شدگی های احتمالی، گرمادیدگی لوله ها با برش هوای گرم، پخ شدن سر لوله ها (که بر استحکام آنها تاثیر گذارند)، مشخص نبودن کارخانه تولیدکننده، احتمال سودجویی یا سرقتی بودن و سایر موارد، خرید لولهی دست دوم را سخت تر از خرید لولهی نو می کند.
با در نظر گرفتن موارد اشاره شده در این نوشتار، توصیه می شود در صورت نیاز به خرید لوله داربستی نو و دست دوم برای استعلام قیمت روز به مجموعه های مطمئن و معتبری همچون گروه ایمن سیستم مراجعه و از مشاوره رایگان کارشناسان خبره آن جهت انتخاب لوله داربستی مناسب کار خود بهره ببرید.